Historik

Ballroom Big Band – storband med två vokalister – bildades i slutet av 70-talet i Stockholm. Efter något år som repetitionsband begicks premiären på dåvarande Lorry i Sundbyberg. Efter det fick bandet stadiga engagemang på Strömsborg, Baldakinen, Bal Palais, andra krogar samt Mosebacke, Hasselbacken, Mälarsalen och en hel del festvåningar.

Vi tog tidigt beslutet att spela klassisk storbandsdansmusik – såväl instrumentalt som vokalt med en kvinnlig och en manlig sångare som kunde sjunga duett. Vi satsade också på att bygga upp en bra sångkvartett. Detta har givit oss en profil i Stockholm där vi under 15 år har haft fast engagemang på Golden Hits. Vi ger en konsert varje år på Strömsholms jazzmuseum i juli och spelar tlll dans onsdagkvällar i augusti i Kungsan. Under vinterhalvåret kan vi höras på Nalen. Vi ger också konserter ensamma eller med gästsolister.

1992 gjorde vi en CD-skiva som har undertiteln ”Klassisk dansmusik med Ballroom Big Band” och 2011 gav vi ut ”Storbandsgodis för danslystna”. Den kan köpas via medlemmarna i orkestern.

Vi har idag över 600 titlar i vår repertoar. Mycket är standardmaterial, men numera arrangerar vi det mesta själva. Vi har i bandet två mycket duktiga arrangörer som skriver speciellt för oss – Anders Söderkvist och Andreas Kjäll. Det är värdefullt eftersom vi, förutom rent instrumental musik, har satsat mycket på vokalmusik. Annica Risberg är vokalist tillsammans med Bosse Andersson som också är kapellmästare. Bosse har ett förflutet i sångkvartetten EBBA och i Gals & Pals och har tagit med sig en del material därifrån till bandets sångkvartett.

Ballroom Big Band har under åren arbetat med ett antal olika artister bland andra Lars Lönndahl, Git Gay, Lill-Babs, Siw Malmqvist, Towa Carsson, Sylvia Wrethammar, Eva Serning, Sven-Erik Wikström, Deri Rowlands, Lars Berghagen, Carli Tornehave, Peo Jönis, Arne Domnérus, Roffe Eriksson, Rune Gustafsson, Robert Wells, Män, Kvinnor & Sång, Hayati Kafe, Svante Thuresson, Meta Roos, Roger Pontare, Babben Larsson, Sharon Dyall, Gentlemen m.fl. Vi har även varit på turné i Sverige med Ike o Freddy Cole, bröder till den mer namnkunnige Nat King Cole.